20. 5. 2024

Konzolni regali za zanesljivo oskrbo s konstrukcijskim lesom

  • Na naši zunanji površini v Lovrencu na Pohorju smo namestil približno 442 metrov konzolnih regalov podjetja OHRA, da bi si pri proizvodnji zagotovili zanesljivo oskrbo s konstrukcijskim lesom. V primerjavi s prejšnjim skladiščenjem na betonskih blokih smo lahko tako znatno povečali svojo skladiščno zmogljivost in močno poenostavili rokovanje z nosilci, dolgimi do 13 metrov. Zaradi lokacije so bile zahteve še večje: pri načrtovanju regalnega sistema je bilo treba upoštevati naklone, ki so ponekod znašali tri odstotke, velike količine snega in močne vetrove.
Tovarniško izdelane hiše
  • Kot eden vodilnih ponudnikov montažnih lesenih stavb v Evropi in največji slovenski proizvajalec je Marles sinonim za sodobnost in odličnost. Naše inovativne inženirske rešitve prispevajo k napredku v panogi ter z razvojem klimatsko pozitivnih in energetsko učinkovitih objektov spodbujajo trajnostno bivanje Enodružinske hiše, večstanovanjske in poslovne stavbe predstavljajo kombinacijo visoke ravni trajnosti, energetske učinkovitosti in kratkega časa izdelave. Vsi montažni elementi so izdelani v lastnih proizvodnih obratih podjetja, med drugim na lokaciji v Lovrencu na Pohorju. Konstrukcijski les, potreben za proizvodnjo, je bil prej skladiščen zunaj v obliki zložajev, dolgih od 2,5 do 13 metrov, na betonskih blokih – pred vremenskimi vplivi ga je ščitila odstranljiva streha. Vendar je ta oblika skladiščenja zahtevala veliko prostora in oteževala dostop do posameznih elementov. Poleg tega je pogosto prihajalo tudi do poškodb lesa.
Konzolni regali za več zmogljivosti

Zato smo se odločili, da svoje obstoječe skladišče nadomestimo z desetimi vrstami konzolnih regalov podjetja OHRA. Regali z višino stojal 6080 milimetrov omogočajo skladiščenje zložajev lesa na štirih ravneh in tako na istem prostoru ponujajo bistveno več skladiščnih zmogljivosti. Omogočen je tudi neposreden dostop do vsakega izdelka. Vgrajena 1,5 metra globoka streha ščiti skladiščen les pred vremenskimi vplivi, sami regali pa so vroče pocinkani.

Obremenitev zaradi vetra, snega in naklona
  • Največji izziv pri načrtovanju je bila statika: poleg tega, da so morali biti regali odporni na vremenske obremenitve zaradi razmer na Pohorju, so morali biti prilagojeni tudi zaradi triodstotnega naklona terena. Ekipa podjetija OHRA in naša ekipa sta si pri tem delili statične izračune: medtem ko je podjetje OHRA projektiralo statiko jeklene konstrukcije glede na potrebno nosilnost ter vetrno in snežno obremenitev, so naši strokovnjaki za montažne hiše zasnovali in izdelali ustrezne betonske temelje.
Pozitivne izkušnje

Na splošno smo bili navdušeni nad fleksibilnostjo podjetja OHRA pri tem projektu. Tudi med fazo proizvodnje je bilo mogoče še vedno spreminjati regalni sistem, ne da bilo zato treba prestavljati datum začetka uporabe. Celoten projekt od sklenitve pogodbe do zaključka je trajal samo tri mesece. O napredku projekta smo bili vsak dan obveščeni. »Celotna izkušnja stranke s podjetjem OHRA, od začetnega stika do realizacije, je bila brezhibna in je pustila trajen vtis strokovnosti in zavzetosti,« zaključuje g. Škorjanc iz podjetja Marles.

O podjetju OHRA:
  • Podjetje OHRA se že več kot 40 let uvršča med vodilna podjetja na trgu skladiščne tehnike za težka bremena v Evropi. Podjetje OHRA se je s svojimi konzolnimi in paletnimi regali na trgu skladiščne tehnike uveljavilo kot specialist za skladiščenje posebno dolgih, težkih in okornih bremen. Regale odlikuje posebno velika nosilnost, trdnost in vzdržljivost. Ponudba vključuje vse od preprostih rešitev za regale in celotnih regalnih hal do kompleksnih, povsem samodejnih sistemov za skladiščenje in komisioniranje za podjetja vseh velikosti iz različnih panog. Podjetje OHRA vse svoje izdelke izdeluje v lastni proizvodnji na sedežu v Kerpnu (Nemčija). Danes ima podjetje OHRA prodajne pisarne v 14 evropskih državah in trgovske zastopnike v dodatnih 14 državah.