26. 9. 2024

Subvencije za nizkoenergijske hiše olajšajo pot do sanjske hiše

  • Subvencije za nizkoenergijske hiše so ena od privlačnih finančnih spodbud EKO sklada, ki vam lahko zagotovijo lažjo in hitrejšo pot do udobnega, zdravega in trajnostnega bivalnega okolja. S pridobivanjem ugodnih kreditov ali nepovratnih sredstev želi ta specializirana javna finančna institucija vzpodbuditi učinkovito rabo energije iz obnovljivih virov, odgovorno ravnanje z odpadki in odpadnimi vodami, izboljšati trajno mobilnost ter varovati okolje pri gradnji ali obnovi stanovanj.

Kako zmanjšujemo ogljični odtis Marles hiš

Zaradi izjemno visoke energetske učinkovitosti, ki jo dosega pasivna hiša subvencija še dodatno spodbudi tovrstne načine gradnje, saj vodi do dolgoročno minimalnih stroškov za ogrevanje in hlajenje. Pasivne hiše so namreč med kupci vse bolj priljubljene ravno zaradi izjemno nizkih toplotnih izgub, s čimer se začetna investicija po vselitvi precej razbremeni.

Za pridobitev finančnih spodbud predlagamo spremljanje aktualnih razpisov, ki jih vsako leto objavi EKO sklad na svoji spletni strani ter seznanitev s specifičnimi pogoji za pridobitev sredstev. Subvencije za nizkoenergijske hiše so na voljo za fizične osebe, podjetja in druge organizacije, ki želijo graditi ali prenavljati objekte in pri katerih se lahko doseže zmanjšanje porabe energije tudi do 90%. To pomeni, da se finančni vložek povrne približno v 20 letih, kar je precej hitro glede na pričakovano življenjsko dobo hiše.

Nizkoenergijska, nič-energijska, pasivna hiša in subvencija? Kakšna je razlika?

Subvencije za nizkoenergijske hiše natančno določajo kriterije, ki uvrščajo objekt v nizkoenergijski razred in temeljijo predvsem na letni porabi energije za ogrevanje. Dejansko gre tako pri nizkoenergijski kot pasivni gradnji za zelo podoben koncept, le da so kriteriji pri pasivni gradnji še nekoliko strožji. Potrebna je maksimalna toplotna zaščita in zrakotesnost, brez toplotnih mostov. Toplotna prehodnost U vseh gradbenih elementov mora znašati pod 0,15 W/(m2K), pri prostostoječi enodružinski hiši pa celo pod 0,10 W/(m2K).

Pri tem je zelo pomembna pravilna orientacija hiše (bivalni prostori v smeri jug-jugovzhod), optimalna zaščita steklenih površin s senčili, vgrajen prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki izkorišča vračanje toplote odpadnega zraka za več kot 75% ter pregledno delovanje in upravljanje sistemov.

Glede na visoko energetsko učinkovitost, ki jo zagotavlja že pasivna hiša, subvencija za nič-energijsko stavbo seveda ni vprašljiva, saj gre še za stopnjo višjo učinkovitost, oziroma popolno energetsko samozadostnost objekta. Poleg kriterijev, ki jih izpolnjuje pasivna gradnja, se skoraj nič-energijska stavba ponaša tudi s predpripravo za sončno elektrarno, polnilno enoto ter izračunom sončnih pribitkov za najvišjo stopnjo samooskrbe z električno energijo.

Kakšno vlogo pri pasivni gradnji ima EKO sklad?

EKO sklad želi vlagateljem v nepremičnine pomagati pri premagovanju finančnih zalogajev, saj tovrsten način gradnje pozitivno vpliva na trajnostni razvoj regije ter prispeva k zmanjšanju negativnih posledic podnebnih sprememb. Investitorji imajo možnost pridobiti finančno podporo, ki jim pomaga pokriti del stroškov gradnje ali prenove.

 Sklad spodbuja uporabo energetsko učinkovitih rešitev in materialov, ključnih za dosego standardov, ki jih zahteva pasivna hiša subvencija pa pri tem ni edina oblika pomoči, saj je vključeno tudi svetovanje, oziroma informacije o najboljših praksah pri gradnji.

Pri tem velja omeniti, da so sredstva pogosto omejena, kar pomeni, da je na voljo določeno število razpoložljivih subvencij, oziroma so subvencije za nizkoenergijske hiše omejene na določen odstotek celotne investicije. 

Razlogi, da so naši kupci najuspešnejši pri pridobivanju subvencije za nizkoenergijske hiše?

Marles hiše so zasnovane tako, da izpolnjujejo vse potrebne kriterije za pridobitev sredstev sklada.

Temeljni element je odlična toplotna izolacija vseh ploskev (tla, obod in streha), pravilna orientacija stavbe in razpored prostorov v hiši.
Na pravilno zasnovo vpliva tudi velikost ter razporeditev stavbnega pohištva, primerno zasenčenega s senčili, zastori in vegetacijo okoli hiše.
Prilagojen sistem ogrevanja s toplotno črpalko ali rekuperacijo zagotavlja konstantno temperaturo v vseh notranjih prostorih, vedno svež in čist zrak, z zelo nizkimi stroški hlajenja ali ogrevanja.
To je le nekaj od prednosti, ki jih prinaša pasivna hiša subvencija pa seveda dodatno olajša začetni finančni vložek.